Yttrande över betänkandet Fondkommission - och en ny kommissionslag (SOU 2005:120) (Ju2006/741/L2)

Justitiedepartementet
Enheten för familjerätt och allmän förmögenhetsrätt

103 33  STOCKHOLM

 

DNR 2006-478-STA

 

2006-08-14

 

 

Sammanfattning: Riksbanken välkomnar att en uppdatering av kommissionslagen sker. Utredningen har dock, enligt Riksbanken, inte tillräckligt väl belagt behovet av ett förstärkt konsumentskydd. Inte heller har utredningen visat att de föreslagna åtgärderna är de samhällsekonomiskt lämpligaste för att uppnå ett sådant förstärkt konsumentskydd.

 

Riksbanken välkomnar att kommissionslagen moderniseras. Det är viktigt att lagar avspeglar dagens behov. Eftersom den gamla lagstiftningen härstammar från 1914 finns det all anledning att uppdatera lagen.

 

Enligt Riksbankens mening saknas dock ett tillräckligt utförligt underlag för att motivera de förstärkningar av konsumentskyddet som Fondkommissionsutredningens förslag skulle innebära. Ett bra konsumentskydd är en grundförutsättning för en väl fungerande finansiell sektor. Av utredningens analys framgår dock inte tillräckligt tydligt att konsumentskyddet behöver förstärkas ytterligare i förhållande till vad som gäller idag.

 

Riksbanken efterlyser en mer djupgående samhällsekonomisk konsekvensanalys där effekten av förslagen på de finansiella instituten och konsumenterna analyseras. En sådan konsekvensanalys är en förutsättning för att kunna ta ställning till lämpligheten i förslagen. Det är nämligen inte självklart att ett förstärkt konsumentskydd – givet att en sådan förstärkning är önskvärd – bäst uppnås genom att införa tvingande regler till förmån för konsumenter av den omfattning som utredningen föreslår. Det är fullt tänkbart att en fullgod förstärkning av konsumentskyddet kan uppnås till exempel genom att de tvingande reglerna begränsas till att omfatta kommissionärens informationsplikt gentemot kommittenten.

 

Eftersom en fullödig konsekvensanalys saknas kan Riksbanken inte ta ställning i sak till de konkreta förslagen. Riksbanken vill dock peka på risken att förslagen tvärtom kan innebära försämringar för konsumenterna – den investerarkategori som förslagen är avsedda att stärka. En möjlig konsekvens av ett stärkt konsumentskydd genom tvingande regler till förmån för konsumenterna skulle exempelvis kunna bli att kostnaderna för de finansiella tjänster kommissionären erbjuder till konsumenter stiger. Kommissionären kan nämligen vilja kompensera sig för framtida ersättningskrav och skadeståndsanspråk från konsumenter. En annan möjlig konsekvens är att kommissionärer väljer att minska eller helt upphöra med att erbjuda finansiella tjänster till konsumenter, eller avstå från att i framtiden erbjuda konsumenter nya tjänster, om kraven på dokumentation av genomförda transaktioner är för omfattande.

 

Riksbanken anser därför att en sammanhållen samhällsekonomisk konsekvensanalys bör göras och presenteras under det fortsatta lagstiftningsarbetet och innan beslut fattas i riksdagen.

 

Beslut i detta ärende har fattats av vice riksbankschef Svante Öberg efter föredragning av Per Åsberg Sommar.



Svante Öberg
                                                  Per Åsberg Sommar

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?