Yttrande över remissen Följdändringar med anledning av departementspromemorian Förenklade redovisningsregler med mera. (Ju2004/10672/L1) (Fi2005/4324)

Finansdepartementet
Finansmarknadsavdelningen
103 33  STOCKHOLM

 

DNR 2005-1011-STA

 

2005-10-04

 

1. Inledning

Sveriges riksbank har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerade förslag till följdändringar med anledning av departementspromemorian Förenklade redovisningsregler med mera. (Ju2004/10672/L1).

 

2. Riksbankens synpunkter

Riksbanken är generellt positiv till att förenkla reglerna för företagandet och välkomnade därför Justitiedepartementets förslag att förenkla redovisningsreglerna för mindre företag, syftande till att stimulera nyföretagande och ökad konkurrens. Behovet av konkurrens och nyföretagande torde vara lika stort i den finansiella sektorn som i andra sektorer av ekonomin. Principiellt finns det därför anledning att ifrågasätta Finansdepartementets förslag att undanta mindre finansiella företag från de förenklade redovisningsregler som Justitiedepartementet föreslog. Samtidigt torde de fortsatta krav på redovisningen som det här är frågan om vara av begränsad omfattning för de flesta finansiella företag. Dessutom torde en god och frekvent redovisning från de finansiella företagen även fortsatt underlätta tillsynsmyndighetens arbete. Sammantaget har Riksbanken därför inget att erinra mot förslagen i promemorian.

 

Beslut i detta ärende har fattats av vice riksbankschef Villy Bergström efter föredragning av Eric Frieberg och Jonas Niemeyer.


Villy Bergström

Jonas Niemeyer

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?