Yttrande över remiss angående promemoria om flytträtt för försäkringssparande (Fi2004/2598)

Finansdepartementet
Finansmarknadsavdelningen/Försäkringsenheten
103 33 STOCKHOLM

 

DNR 2005-1342-STA

 

1 Inledning

Riksbanken har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerade promemoria. Det ligger i Riksbankens intresse att det etableras villkor för att den finansiella sektorn ska fungera effektivt, eftersom en välfungerande finansiell sektor är ett viktigt inslag för att uppnå tillväxt och effektivitet i samhällsekonomin. Effektivitet ligger också i linje med Riksbankens lagstadgade uppgift att främja ett säkert och effektivt betalningsväsende.

 

2 Riksbankens synpunkter

Riksbanken är positivt inställd till de föreslagna näringsrättsliga reglerna eftersom de syftar – och kan bidra – till att minska inlåsningseffekterna och öka konkurrensen på pensionsförsäkringsområdet. Det är viktigt att försäkringstagaren ur avtalet enkelt kan utläsa om hon kan återköpa försäkringen och i så fall de närmare villkoren för återköpet. Det är också rimligt att försäkringsbolagen åläggs att bistå försäkringstagarna vid en flytt genom att överföra relevanta handlingar till det andra bolaget.

 

För att flytträtten ska bli praktiskt genomförbar är det också viktigt att ett återköp eller en flytt kan ske till skäliga villkor, så att en god balans kan uppnås i fördelningen av kostnaderna mellan olika försäkringstagare. Förslaget att rätten till återbäring ska bestämmas på samma sätt som om det hade gällt ett försäkringsfall samt att avgifterna ska bestämmas efter bolagets kostnader för återköpet är därför rimligt. Samtidigt finns det anledning att närmare följa hur försäkringsbolagen i praktiken kommer att utforma dessa regler. Eftersom många livförsäkringsavtal är komplicerade är det svårt att hitta skäliga villkor, vilket ökar risken att bestämmelserna inte får önskad effekt. Det är därför vikigt att Konsumentverket och Finansinspektionen ges explicit uppdrag att göra regelbundna uppföljningar.

 

Riksbanken har inte heller något att invända mot förslaget att avstå från att nu införa en flytträtt mellan individuellt pensionssparande och försäkring. Promemorian konstaterar att det finns ett antal praktiska problem med en sådan flytträtt och att det därför finns anledning att avvakta. Enligt Riksbankens mening skulle en sådan flytträtt ytterligare stimulera konkurrensen på sparandemarknaden och det finns därför anledning att så snart som möjligt försöka hitta lösningar på de identifierade problemen.

 

Beslut i detta ärende har fattats av vice riksbankschef Villy Bergström efter föredragning av Jonas Niemeyer.


Villy Bergström


Jonas Niemeyer

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?