Yttrande över promemoria om förslag till ny lag om särskild tillsyn över finansiella konglomerat och till flera ändringar i befintliga lagar på finansmarknadsområdet (Ds 2005:1)

Finansdepartementet

Finansmarknadsavdelningen

Bankenheten

103 33 Stockholm

 

DNR 2005-200-STA

 

1. Inledning

Sveriges riksbank har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerade förslag. Riksbanken ansvarar för penningpolitiken med målet att upprätthålla ett fast penningvärde. Riksbanken ska i sin verksamhet också främja ett säkert och effektivt betalningsväsende. Regleringen av och tillsynen över finansiella konglomerat har koppling till Riksbankens uppgift att främja ett säkert och effektivt betalningsväsende genom att flera av de stora svenska bankkoncernerna faller under definitionen av ett finansiellt konglomerat.

 

2. Riksbankens synpunkter

Riksbanken har inget att erinra mot de förslag som presenteras i promemorian. Givet direktivets komplexitet delar Riksbanken promemorians ståndpunkt att direktivet genomförs så att den nya lagen blir en ramlagstiftning och att bestämmelser av detaljerad och teknisk karaktär meddelas som föreskrifter av regeringen eller Finansinspektionen. Detta möjliggör en mer flexibel reglering som kan anpassas i takt med de strukturella och organisatoriska förändringar som sker i finanssektorn.

 

Beslut i detta ärende har fattats av vice riksbankschef Villy Bergström efter föredragning av Martin Noréus.


Villy Bergström

Martin Noréus

 

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?