Yttrande över förslag beträffande föreskrifter om informationssäkerhet för 24-timmarsmyndigheter

Statskontoret

Box 8110

104 20 Stockholm

 

DNR 2005-241-STA

 

1. Inledning

Nämnden för elektronisk förvaltning, e-nämnden, har gett Statskontoret i uppdrag att föreslå Föreskrifter om informationssäkerhet för 24-timmarsmyndigheter. Förslaget omfattar föreskrifter och allmänna råd för hur informationssäkerhetsarbetet ska ledas och styras hos myndigheter som bedriver elektroniskt informationsutbyte med andra myndigheter och med medborgare och företag.

 

2. Riksbankens synpunkter

Riksbanken ser positivt på att det föreskrivs en gemensam metodik för hur myndigheter bör arbeta med informationssäkerhet. Riksbanken kommer i och för sig inte att omfattas av de föreskrifter som kan komma att fastställas, men det ligger i sakens natur att sådana föreskrifter väl kan få betydelse för Riksbankens arbete i dessa frågor.


Kommentar
Informationsklassning är på många sätt grunden för informationssäkerhet. I dagsläget finns, bortsett från sekretesslagen, ingen gemensam struktur för hur myndigheter ska klassa information. Gemensamma riktlinjer för hur en kostnadseffektiv informationsklassning inom myndigheter kan ske, både avseende sekretess, riktighet och tillgänglighet, är ett angeläget utvecklingsområde framgent.

 

Beslut i detta ärende har fattats av vice riksbankschef Villy Bergström efter föredragning av Martin Bergling.


Villy Bergström

Martin Bergling

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?