Promemoria om ratificering av ändring i stadgan för Europeiska centralbankssystemet och Europeiska centralbanken

Finansdepartementet                                              DNR 2003-1418-DIR 
Finansmarknadsavdelningen                                   13 november 2003
103 33  Stockholm  
 
Ref Fi2003/5406  
 
1. Inledning
Sveriges riksbank har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerade promemoria.

2. Riksbankens synpunkter
2.1 Riksbankens ställningstagande
Riksbanken tillstyrker förslaget att riksdagen för Sveriges del godkänner ändringen av artikel 10.2 i stadgan för Europeiska centralbankssystemet och Europeiska centralbanken.

2.2 Övriga synpunkter
Innan riksdagen föreläggs förslaget om ratificering av EU-rådets beslut bör ett sakfel i beskrivningen av det nya rösträttsförfarandet korrigeras. 

I promemorian (sid 6) anges att ECB-rådet kan senarelägga införandet av rotationssystemet "för att undvika att röstningsfrekvensen för centralbankscheferna i en viss grupp uppgår till 100 procent". 

Det korrekta förhållandet är att ECB-rådet enligt den första strecksatsen, näst sista meningen, i artikel 1 i EU-rådets beslut kan uppskjuta starten av rotationssystemet till dess att antalet nationella centralbankschefer överstiger 18 för att undvika att rösträttsfrekvensen för centralbankscheferna i den första gruppen blir lägre än frekvensen för dem i den andra gruppen. 

Om rotationsordningen införs redan när 16 nationella centralbankschefer ingår i ECB-rådet, skulle gruppen med de fem största centralbankerna få en rösträttsfrekvens på 80% (4/5), medan frekvensen för den andra gruppen skulle komma att uppgå till 100% (11/11). 

Det extra villkoret om att en sådan relation i rösträttsfrekvens skall kunna undvikas innebär att antalet röster för den första gruppen inte kan minska från fem till fyra innan den andra gruppen utökats så mycket att en tilldelning av elva röster till den gruppen ger en lägre rösträttsfrekvens än 80 procent. 

Detta blir fallet när antalet i den andra gruppen kommit att uppgå till 14, dvs. när åtminstone 19 nationella centralbankschefer ingår i ECB-rådet och antalet alltså i enlighet med EU-rådets beslut överstiger 18.

På direktionens vägnar:
Lars Heikensten   
Kerstin Alm

I beslutet har deltagit:
Lars Heikensten (ordförande),
Eva Srejber (förste vice ordförande),
Villy Bergström,
Lars Nyberg,
Kristina Persson,
Irma Rosenberg.

Föredragande har varit Gustaf Adlercreutz.

 

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?