af Jochnick: Måste Riksbanken gå med vinst?

  • Datum:
  • Talare: Förste vice riksbankschef Kerstin af Jochnick
  • Plats: Swedish House of Finance (SHoF), Stockholm
Förste vice riksbankschef Kerstin af Jochnick talar på fredagsmorgonen om att Riksbanken över tiden behöver gå med vinst för att täcka kostnaderna för verksamheten och därmed säkra sitt oberoende gentemot regering och riksdag. ”Vi måste kunna bygga upp buffertar så att vi inte äventyrar vår förmåga att utföra våra uppdrag” framhåller af Jochnick.
Kerstin af Jochnick sammanfattar sitt tal

Riksbankens uppdrag handlar om att upprätthålla ett fast penningvärde och främja ett säkert och effektivt betalningsväsende. "Måste då Riksbanken gå med vinst?", säger af Jochnick. "Vinsten blir viktig först när den påverkar balansräkningen och därmed Riksbankens möjligheter att sköta sina uppdrag", fortsätter hon.

 

"Den främsta anledningen till att jag idag valt att tala om Riksbankens möjligheter att gå med vinst är att det är långt ifrån självklart att Riksbanken alltid kommer att redovisa stora vinster år efter år". Den kommande femårsperioden ser ganska dyster ut ur det perspektivet.

 

För att förstå Riksbankens möjligheter att gå med vinst behöver man förstå Riksbankens balansräkning. Den har förändrats under de senaste tio åren till följd av de aktiva besluten att förstärka valutareserven och återinföra en portfölj med svenska värdepapper, men också på grund av den minskande kontantanvändningen. Även det extremt låga ränteläget, både här hemma och internationellt, påverkar möjligheterna att gå med vinst. Sammantaget leder detta till att Riksbankens vinst krymper.

 

"Idag är Riksbanken finansiellt stark, något som behövs de kommande åren när vi inte kommer att redovisa någon vinst", konstaterar af Jocknick. Och framhåller att Riksbanken inte behöver gå med vinst varje år, men på lång sikt måste det fungera för att säkra oberoendet. "Vi behöver alltså fundera mer över de utmaningar som Riksbankens finansiering står inför", avslutar hon.

 

Läs hela talet: Måste Riksbanken gå med vinst? 

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?