af Jochnick: Finansiell stabilitet och långsiktig tillväxt ur ett centralbanksperspektiv

  • Datum:
  • Talare: Första vice riksbankschef Kerstin af Jochnick
  • Plats: Bankmöte 2015, Svenska Bankföreningen, Grand Hôtel, Stockholm
”Finanskrisen 2008 överraskade såväl Riksbanken som finansmarknaden, politiker och allmänhet. Ingen hade anat att det finansiella systemet var så sårbart - och att krisen skulle innebära så låg tillväxt i hela världen under en så lång period”. Det säger förste vice riksbankschef Kerstin af Jochnick när hon på onsdagen deltar i Bankföreningens årliga bankmöte.

af Jochnick konstaterar att den senaste krisen, liksom den på 1990-talet, har orsakat en lägre långsiktig tillväxt i Sverige än vi skulle ha haft utan dessa kriser. "Förlorad tillväxt tar tid att ta igen", slår hon fast.

Viktigt att införa stärkta regleringar för den finansiella stabiliteten

Inom ramen för Financial Stability Board (FSB) och Baselkommittén bedrivs nu ett omfattande arbete med att stärka internationella regelverk och tillsynen av finansiella företag för att förebygga och hantera liknande kriser i framtiden. Baselkommittén är på väg att slutföra sitt reformarbete; de övergripande reglerverken är på plats, men visst arbete återstår. Baselkommittén ser nu bland annat över det riskbaserade regelverket och arbetar med att färdigställa schablonmetoderna för beräkning av kredit-, marknads- och operativ risk. Man arbetar även med att slutföra kalibreringen av regelverket, som exempelvis att sätta en slutlig miniminivå för bruttosoliditetskravet.


Den finansiella stabiliteten i Sverige är beroende av de nya regleringar som nu införs. "Det är viktigt med robusta banker - som har tillräckligt med kapital och likviditet. Och även med en väl fungerande infrastruktur", säger af Jochnick. "Detta bidar till ett fortsatt högt förtroende i omvärlden och därmed blir det också lättare för de svenska bankerna att hantera sitt stora beroende av marknadsfinansiering".

Långsiktiga utmaningar för svensk ekonomi – bostads- och arbetsmarknaden

af Jochnick avslutar med att konstatera att de långsiktiga strukturella utmaningarna för svensk ekonomi finns dels på bostadsmarknaden - med de tillhörande höga skulderna bland hushållen – dels på arbetsmarknaden. "Det krävs gemensamma ansträngningar från olika delar av samhället för att hantera dessa utmaningar. Den mycket expansiva penningpolitiken bidrar genom att öka efterfrågan i ekonomin, minska arbetslösheten och skapa en tydlig trend uppåt i inflationen", avslutar hon.


I länken här intill finns de bilder som af Jochnick visar på Bankföreningens årliga bankmöte.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?