af Jochnick: Den aktuella penningpolitiken och det ekonomiska läget

  • Datum:
  • Talare: Förste vice riksbankschef Kerstin af Jochnick
  • Plats: SNS, Stockholm
”Den ekonomiska utvecklingen i Sverige ser positiv ut och Riksbankens expansiva penningpolitik fortsätter att understödja uppgången i inflationen.” Det säger Kerstin af Jochnick då hon idag talar om sommarens händelseutveckling vid ett frukostseminarium arrangerat av SNS.
af Jochnick: Den aktuella penningpolitiken och det ekonomiska läget

Grekland har inte helt oväntat varit i fokus under sommaren. Ett nytt 3-årigt låneprogram kan förhoppningsvis snart vara på plats, vilket ger förhoppningar om att återhämtningen i euroområdet ska kunna fortsätta. Dessutom ger utvecklingen i den globala konjunkturen sedan i juli i allt väsentligt stöd åt Riksbankens bedömning att tillväxten i omvärlden gradvis förstärks.

 

Även den svenska konjunkturen har gradvis förbättrats till följd av en bättre efterfrågan i omvärlden - och inflationen stiger sedan en tid. af Jochnick betonar att det är viktigt att penningpolitiken understödjer den uppåtgående trenden i inflationen, så att inflationsmålet förblir ett riktmärke för pris- och lönesättningen.

 

"Räntan behöver vara mycket låg för att vi ska undvika riskerna med en allt för låg inflation. Men samtidigt innebär den låga räntenivån att andra risker byggs upp som kan skapa problem i svensk ekonomi längre fram", säger af Jochnick. Hushållens skulder och bostadspriserna stiger snabbt, vilket kan göra den svenska ekonomin sårbar om konjunkturen skulle mattas av. Det finns flera orsaker bakom ökningen i skulder och bostadspriser. En är bristen på bostäder i storstäder och tillväxtregioner.

 

"Det är av stor vikt för svensk ekonomi att vi får en långsiktigt hållbar lösning på skuld- och husprisutvecklingen. Regeringen bör som ett led i detta se till att ett fungerande ramverk för makrotillsynen utvecklas och att Finansinspektionen får ett tydligt mandat att hantera tillsynen", konstaterar af Jochnick avslutningsvis.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?