Jansson: Riksbanken spår inga lönechocker

  • Datum:
  • Talare: Vice riksbankschef Per Jansson
  • Plats: LO, Stockholm
”Riksbanken spår inga lönechocker i kommande avtalsrörelse. Vad vi ser framför oss är en normal löneutveckling som inte hotar Sveriges konkurrenskraft.” Det säger vice riksbankschef Per Jansson när han idag håller en presentation hos LO.

Sverige har haft en stabil lönebildning sedan 90-talet då industriavtalet slöts och inflationsmålet skapades. Inflationen har visserligen tidvis avvikit från inflationsmålet på 2 procent men målet har ändå fungerat som en gemensam utgångspunkt för arbetsmarknadens parter i deras löneförhandlingar. Jansson poängterar att detta i sig har gynnat den allmänna ekonomiska utvecklingen i Sverige. Det har bland annat bidragit till en större köpkraft och stabilare lönebildning. Stora svängningar i priser och löner försvårar för alla aktörer och skapar samhällsekonomiska kostnader. Stabila spelregler och förutsägbarhet minskar i stället osäkerheten och skapar stabilitet i ekonomin.

 

Men de senaste åren har inflationen varit för låg. Riksbanken har därför vidtagit kraftfulla åtgärder för att föra inflationen närmare målet. Reporäntan har sänkts betydligt och är nu – 0,35 procent. Dessutom genomförs omfattande köp av svenska statsobligationer. Detta har bidragit till att inflationen tydligt stiger sedan förra året. Att inflationen fortsätter att stiga och etablerar sig på en nivå kring 2 procent är viktigt. En sådan utveckling bidrar till långsiktiga inflationsförväntningar som är förenliga med inflationsmålet och en stabil utveckling på svensk arbetsmarknad.

 

"Vi väntar oss en ganska normal utveckling av konjunkturen, produktiviteten och inflationen de kommande åren. Det talar för att lönerna ökar i linje med ett historiskt snitt på 3,2–3,5 procent, avslutar Jansson."

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?