Ingves: Penningpolitik i ett osäkert ekonomisk-politiskt landskap

  • Datum:
  • Talare: Riksbankschef Stefan Ingves
  • Plats: Västsvenska handelskammaren, Radisson Blu Scandinavia, Göteborg
”Den svenska konjunkturen är nu på väg att förbättras, understödd av mycket låga räntor till hushåll och företag och av en starkare utveckling i vår omvärld. Men våra prognoser förblir osäkra, i synnerhet på ett par års sikt.” Det sa riksbankschef Stefan Ingves i samband med ett besök i Göteborg där han höll ett tal om det ekonomiska läget och sin syn på penningpolitiken.
Stefan Ingves sammanfattar sitt tal

Han poängterade att prognosen som alltid bygger på osäkerhet om förutsättningarna för penningpolitiken under de närmaste åren. Bland de faktorer som bidrar till osäkerhet nämnde Ingves Ukraina-konflikten, den europeiska centralbankens översyn av bankers tillgångar och hur andra länders penningpolitik kommer att utveckla sig. Han nämnde även osäkerheter på hemmaplan såsom vad som ligger bakom den låga inflationen, liksom omfattningen och effekterna av kommande åtgärder för att dämpa utvecklingen av bostadspriser och skuldsättning.

 

"Min uppfattning är att vi nu befinner oss i ett läge där penningpolitikens förutsättningar kanske rentav är ännu mer osäkra än vad de brukar vara", menade Ingves. Han förklarade även hur han menar att man bör ta sig an osäkerheten i det penningpolitiska beslutsfattandet. En självklar åtgärd är att försöka skaffa sig mer kunskap om källorna till denna. "Svårigheten att siffersätta allt man behöver ta hänsyn till gör att penningpolitiken inte kan bli exakt ingenjörskonst utan mer av riskhantering där man lägger särskild vikt vid att undvika de riktigt allvarliga negativa scenarier som man har möjlighet att påverka med penningpolitiken", konstaterade Ingves vidare.

 

"Den som vill veta mer bestämt behöver en kristallkula som kan skvallra om alla de lägen som kommer att uppstå här hemma och i vår omvärld under de närmaste åren. Någon sådan finns inte så som alltid vid beslut under osäkerhet kommer vi att få laga efter läge längre fram", avslutade han.

 

Läs hela talet: Penningpolitik i ett osäkert ekonomisk-politiskt landskap

 


Direktionens ledamöter besöker på både hösten och våren olika orter i landet där de presenterar slutsatserna från de penningpolitiska besluten. Ledamöterna håller då föredrag och träffar näringslivet, kommunrepresentanter, medier och högskolor på den aktuella orten.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?