Ingves: Att hantera strukturella risker i den svenska banksektorn

  • Datum:
  • Talare: Riksbankschef Stefan Ingves
  • Plats: Affärsvärldens Bank & Finans Outlook, Stockholm
På onsdagen höll riksbankschef Stefan Ingves ett tal på Affärsvärldens ”Bank & Finans Outlook” där han diskuterade vilka åtgärder som behövs för att hantera strukturella risker i den svenska banksektorn. Ingves menade att Sverige, som liten öppen ekonomi med egen valuta och stor banksektor, behöver komplettera det internationella regelverket genom att gå fortare fram och ställa högre krav på de svenska bankerna.
Stefan Ingves sammanfattar sitt tal

Stefan Ingves inledde med att beskriva de risker som togs i banksektorn före den globala finanskrisen, och hur krisen tydliggjorde dessa. Han beskrev sedan hur det internationella Basel III-regelverket tagits fram för att förebygga nya kriser. Ingves redogjorde sedan för särdragen i den svenska banksektorn. Enligt honom finns strukturella svagheter i banksystemet; till dessa hör att bankerna i hög grad finansierar sig på kapitalmarknaderna i utländsk valuta, vilket gör dem känsliga för svängningar i marknadens förtroende. Dessutom är amorteringskulturen för bolån svag.

 

Ingves drog slutsatsen att svenska banker behöver klara av de internationella reglerna med god marginal. Han beskrev hur de beslut svenska myndigheter redan fattat har stärkt de svenska bankerna. Ingves förklarade sedan att han ville se över flera områden; till dessa hör bankernas förutsättningar att klara kortsiktiga likviditetskrav separat i svenska kronor, hur Riksbankens valutareserv ska finansieras, om det finns skäl att ytterligare höja det så kallade riskviktsgolvet för bolån, att återupprätta en amorteringskultur, liksom att få ett ramverk för makrotillsyn på plats i Sverige.

 

Ingves avslutade med att framhålla den finansiella sektorns viktiga funktion i varje modernt samhälle, och framhöll att regler som hanterar den svenska banksektorns särdrag och strukturella risker är centrala verktyg i arbetet för finansiell stabilitet.

 

Läs hela talet.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?