Ekholm: Penningpolitik, konjunkturstabilisering och makrotillsyn

  • Datum:
  • Talare: Vice riksbankschef Karolina Ekholm
  • Plats: Svenskt näringsliv, Stockholm
På onsdagen höll vice riksbankschef Karolina Ekholm ett tal på Svenskt näringsliv där hon framhöll att en mer expansiv ekonomisk politik hade kunnat motverka det låga efterfrågetrycket i den svenska ekonomin och bidragit till en mer positiv utveckling på arbetsmarknaden. Ekholm menade att lärdomarna från den finansiella krisen har inneburit att finansiell stabilitet har kommit att prioriteras framför vanlig konjunkturstabilisering. "Möjligheten att använda penning- och finanspolitik för att stabilisera efterfrågetrycket har kommit att begränsas av hänsyn till finansiell stabilitet" sa hon.
Karolina Ekholm sammanfattar sitt tal

Men Ekholm betonade att den svenska ekonomin behöver en fungerande politik för konjunkturstabilisering - samtidigt som olika risker och obalanser i det finansiella systemet hanteras och stabiliteten värnas. Enligt henne är därför en separat politik för makrotillsyn viktig. Det skulle göra det möjligt för penningpolitiken - som enligt henne har huvudansvaret för konjunkturstabilisering - att åter fokusera på att stabilisera inflationen kring målet och resursutnyttjandet kring en långsiktigt hållbar nivå.

 

Ekholm välkomnade därför Finanskriskommitténs nyligen publicerade delbetänkande om att förebygga och hantera finansiella kriser, samtidigt som hon efterlyste en särskild diskussion om ansvarsfördelningen mellan de berörda myndigheterna; något som hon ville återkomma till i samband med att Riksbanken lämnar sitt remissvar på delbetänkandet senare i vår.

 

Läs hela talet.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?