Wickman-Parak: IMF:s roll – nytänkande i finanskrisens spår

  • Datum:
  • Talare: Vice riksbankschef Barbro Wickman-Parak
  • Plats: Global Utmaning, Stockholm
Vice riksbankschef Barbro Wickman-Parak höll på fredagen ett anförande på Global Utmaning i Stockholm. Hon pratade om Internationella valutafondens (IMF) roll att övervaka den globala finansiella stabiliteten. Hon lyfte problemet med att det inte finns någon internationell organisation som har ett uttalat ansvar för att bedriva övervakning av det globala finansiella systemet som helhet, liksom att varna för risker och ge rekommendationer om hur riskerna ska kunna motverkas.
Barbro Wickman-Parak sammanfattar sitt tal


"IMF har i detta sammanhang en unik analyskapacitet och kunskap om sina medlemsländer som få andra organisationer kan konkurrera med" konstaterade Wickman-Parak. "Dessutom har IMF genom sitt näst intill globala medlemskap den legitimitet som behövs för att IMFs råd, rekommendationer och beslut ska få gehör", sa Wickman-Parak också. Hon förespråkade även att IMF ska kunna ha en mer aktiv roll i arbetet med makrotillsyn genom att systematiskt samla in, analysera och informera om lärdomar från olika länder och regioner.

 

"Föreställningen att det globala finansiella systemet var i stort sett osårbart blev starkt motbevisad i och med finanskrisens utbrott 2007. Krisen visade tydligt att övervakningen av det globala finansiella systemet var bristfällig - och en anledning till detta var en otydlig rollfördelning mellan olika internationella aktörer", konstaterade Wickman-Parak.

 

Wickman-Parak konstaterade även att IMF fått utstå kritik för att organisationen missade att varna för risker som byggdes upp i det finansiella systemet före krisens utbrott. IMF har dock under åren som följt på krisen gjort framsteg och förbättrat sin analys av den finansiella sektorn, bland annat genom att integrera analysen av finansiell stabilitet med den traditionella makroekonomiska analysen av medlemsländerna. Men mer finns att göra och Sverige och Riksbanken har all anledning att stötta IMF i detta arbete. "IMF är en institution med goda förutsättningar att bedriva en oberoende och stringent analys av det internationella finansiella systemet", menade Wickman-Parak.

 

Läs hela talet i pdf-filen

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?