Nyberg: ESRB – några tankar efter de första nio månaderna

  • Datum:
  • Talare: Vice riksbankschef Lars Nyberg
  • Plats: Norges bank, Oslo
På tisdagen talade vice riksbankschef Lars Nyberg om erfarenheterna från den första tiden med Europeiska systemrisknämnden (ESRB) vid en konferens om makrotillsyn av den finansiella sektorn arrangerad av Norges bank.

ESRB påbörjade sitt arbete under en svår period, då systemriskerna i Europa tycktes större än någonsin och de politiska och ekonomiska problemen var nära sammanflätade. ESRB har fokuserat på att identifiera risker, och på att föreslå hur de bör hanteras. Trots att de risker som nämnden har diskuterat varit politiskt känsliga har diskussionerna varit uppriktiga och konkreta. Han konstaterade dock att mycket återstår att göra innan ESRB har etablerat sina arbetsrutiner. Och det återstår att se vad nämnden kan åstadkomma under normala förhållanden när dagens finansiella kris är över. "Men rätt hanterad bör den kunna utvecklas till en värdefull institution som kan tvinga länder och myndigheter att agera i tid och därmed avvärja svåra och farliga situationer - "comply or explain"-principen är ett kraftfullt verktyg, förutsatt att det respekteras", avslutade Nyberg.

Den Europeiska systemrisknämnden (ESRB) är en ny oberoende EU-myndighet med ansvar för makrotillsyn av det finansiella systemet i EU. Den övervakar systemrisker löpande och kan utfärda varningar och ge rekommendationer.

 

Läs hela talet i pdf-filen.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?