Ekholm: Omvärldsberoendet och penningpolitiken

  • Datum:
  • Talare: Vice riksbankschef Karolina Ekholm
  • Plats: Sydsvenska Industri- och Handelskammaren i Malmö
Vice riksbankschef Karolina Ekholm höll på fredagen ett anförande vid den Sydsvenska Industri- och Handelskammaren i Malmö där hon redogjorde för svenskt omvärldsberoende. Och hur svensk penningpolitik påverkas av en avmattning i konjunkturen i omvärlden.

Tillväxten i delar av omvärlden mattades av under sommaren. Denna utveckling har förstärkts till följd av den senaste tidens finansiella oro, som i sin tur beror på osäkerheten kring den statsfinansiella situationen i bland annat USA och länder i euroområdet. Ekholm framhöll att Sverige påverkas av den finansiella oron i omvärlden och att en lägre tillväxt i USA och Europa medför dämpad tillväxt och inflation även i Sverige, bland annat för att dessa områden utgör så viktiga exportmarknader för svenska företag. Detta var ett skäl till att direktionen beslutade att lämna reporäntan oförändrad i september.

Ekholm påpekade även att den höga offentliga skuldsättningen i USA och vissa länder i euroområdet ställer krav på omfattande sparprogram som kan verka dämpande på tillväxten framöver. Penningpolitiken kan därför förväntas förbli expansiv i USA och euroområdet. "I situationer med stor osäkerhet är det alltid svårt göra prognoser om framtiden och eftersom den svenska ekonomin är så beroende av sin omvärld så följer jag utvecklingen nära", sa Ekholm. "Den senaste tidens händelser ska jag nu ta ställning till inför nästa penningpolitiska beslut i slutet av denna månad".

 

Läs hela talet i pdf-filen.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?