Wickman-Parak: Nytt internationellt regelverk för banker – en välkommen reform

  • Datum:
  • Talare: Vice riksbankschef Barbro Wickman-Parak
  • Plats: TCO, Stockholm
Vice riksbankschef Barbro Wickman-Parak håller ett tal hos TCO fredagen den 26 november. Hon beskriver det internationella reformarbete som sker i Baselkommittén – ett arbete som syftar till att stärka bankernas motståndskraft mot finansiella bekymmer.

Huvudbudskapet är att Baselförslaget introducerar ett antal välkomna reformer av de globala standarderna för bankreglering. Genom att bankernas kapitalbuffertar, likviditets- och riskhantering förbättras minskar risken för att omfattande problem ska dyka upp i banksektorer världen över. Detta gagnar Sverige som litet exportberoende land, men speciellt våra banker eftersom de är särskild beroende av finansieringskällor utanför vårt lands gränser.

 

Wickman-Parak noterar också att Baselkommittén i stort lyckats med en svår balansgång; reglerna stärker banksektorns motståndskraft utan att införa så tuffa krav att den ekonomiska återhämtningen eller framtida tillväxten hotas. Dock poängterar hon att infasningsperioden för de nya reglerna är väl lång. Men framförallt anser Wickman-Parak att varken Riksbanken eller andra myndigheter inom Sverige eller utomlands nu kan tillåta sig att slappna av och nöja sig med det nya regelverk de kommit överens om. Flera reformer krävs för att komma tillrätta med de svagheter i regleringen som blottades under krisen. Inte minst vad gäller regelverket för att hantera banker i kris.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?