Svensson: Utvärdering av penningpolitiken 2009 i Sverige

  • Datum:
  • Talare: Vice riksbankschef Lars E.O. Svensson
  • Plats: Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS)
Vice riksbankschef Lars E.O. Svensson höll under torsdagen ett tal med utgångspunkt i det underlag för utvärdering av penningpolitiken som Riksbanken gör varje år. Han konstaterade att penningpolitiken har bidragit till att dämpa fallet i produktion och sysselsättning och till att hålla inflationen i linje med målet.

I Sverige granskar och utvärderar finansutskottet varje år den penningpolitik som Riksbanken fört under de närmaste föregående åren. Riksbanken sammanställer och publicerar årligen ett underlag för denna utvärdering. Vi publicerade ett sådant underlag för bara några dagar sedan.

 

Huvudbudskapet i underlaget är att Riksbanken har reagerat kraftfullt och framgångsrikt på de stora störningar som inträffade sedan hösten 2008 . Den globala recessionen som följde i spåren av finanskrisen överraskade oss alla och bemöttes med en markant omsvängning av penningpolitiken. Riksbanken sänkte reporäntan snabbt och upprepade gånger fram till sommaren 2009. Sänkningarna av reporäntan ledde emellertid till lägre bostadsräntor vilket i sin tur pressade ner KPI-inflationen.

Inflationen mätt med KPIF som rensar för effekterna av Riksbankens ränteförändringar hade en mer stabil utveckling än KPI och låg nära målet. Räntesänkningarna från hösten 2008 var nödvändiga för att uppfylla inflationsmålet över tid och för att mildra effekterna av den finansiella krisen på den reala ekonomin. Utan den kraftigt sänkta räntan skulle fallet i BNP ha blivit ännu större. Penningpolitiken kompletterades dessutom med en omfattande utlåning till bankerna. Dessa kompletterande åtgärder har fått de finansiella marknaderna att fungera bättre, underlättat kreditförsörjningen och förbättrat genomslaget för penningpolitiken.

 

Läs hela talet i pdf-filen.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?