Öberg: Det aktuella ekonomiska läget

  • Datum:
  • Talare: Förste vice riksbankschef Svante Öberg
  • Plats: Swedbank, Stockholm
Förste vice riksbankschef Svante Öberg höll på fredagen ett tal på Swedbank där han redovisade Riksbankens bedömning av den ekonomiska utvecklingen i omvärlden och i Sverige som publicerades i den penningpolitiska rapporten den 1 juli i år.

Han kommenterade också den nya information som har kommit fram under sommaren, men gjorde ingen ny samlad bedömning av den ekonomiska utvecklingen. Det gör direktionen först vid det penningpolitiska mötet den 1 september. Slutligen redovisade Öberg för hur majoriteten i direktionen och han själv såg på penningpolitiken vid det penningpolitiska mötet den 30 juni.

 

Presentationen av det aktuella ekonomiska läget kan kort sammanfattas i tre punkter:

  • Den svenska ekonomin utvecklas starkt efter den djupa nedgång som varit. Inflationstrycket är lågt just nu, men inflationen kommer att stiga i takt med att resursutnyttjandet ökar.

  • Vid det senaste penningpolitiska mötet i juni beslutade direktionen att höja reporäntan till 0,50 procent och bedömde att den därefter skulle fortsätta upp mot mer normala nivåer. Den tidigare omfattande utlåningen till bankerna avvecklas.

  • Ny information stöder Riksbankens bild att världsekonomin och den svenska ekonomin återhämtar sig. I omvärlden finns dock en del svaghetstecken i USA och Asien, medan Europa ser lite starkare ut än väntat. Oron på de finansiella marknaderna har dämpats, men situationen är fortfarande inte normal.

Läs hela talet i pdf-filen.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?