Nyberg: Dags att byta kontanterna mot kort?

  • Datum:
  • Talare: Vice riksbankschef Lars Nyberg
  • Plats: Nordic Card Markets, Stockholm
Vice riksbankschef Lars Nyberg talade under onsdagen om Riksbankens syn på utvecklingen av säkra och effektiva betalningar. Han talade om vad Riksbanken gör inom detta område och vad han hoppas att olika privata aktörer ska göra.

Riksbankens ansvar för betalningsväsendet innebär att vi med ensamrätt ger ut sedlar och mynt. Det kan förefalla självklart idag, men det har det inte alltid varit. Fram till början av 1900-talet hade de privata bankerna rätt att ge ut sedlar under Riksbankens överinseende. Synen på vad Riksbanken ska göra och vad privata aktörer på marknaden förväntas ansvara för har alltså utvecklats över tiden. Fram till för några år sedan hade också Riksbanken ansvaret för lagerhållningen och delar av distributionen av sedlar och mynt i hela landet. Detta led har nu övertagits av bankerna efter modell från andra länder och Riksbanken ansvarar endast för grossistledet i distributionen.

 

På motsvarande sätt kan man se på utvecklingen när det gäller betalningar. Så länge dessa görs med sedlar och mynt är det Riksbanken som garanterar trovärdigheten i betalmedlet. Men när allt fler transaktioner sker med kort flyttas den rollen mer och mer över till banker och kortföretag. Detta tal beskriver Riksbankens syn på utvecklingen av säkra och effektiva betalningar, vad vi gör inom vårt ansvarsområde och vad vi hoppas att olika privata aktörer ska göra.

 

Läs hela talet i pdf-filen.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?