Ingves: Krisen i Baltikum – Riksbankens åtgärder, bedömningar och lärdomar

  • Datum:
  • Talare: Riksbankschef Stefan Ingves
  • Plats: Finansutskottet, Stockholm
I samband med en utfrågning i riksdagens finansutskott höll riksbankschef Stefan Ingves ett tal om krisen i Baltikum, vilka bedömningar Riksbanken gjort, vilka åtgärder som vidtagits och vilka lärdomar som kan dras

Riksbanken identifierade relativt tidigt att de svenska bankernas utlåning i Baltikum inte var uthållig och ledde till betydande risker. Vi vidtog ett antal åtgärder, vilka dock samtliga var av ”mjuk” karaktär såsom samtal med bankerna, med myndigheter i de baltiska länderna och med Finansinspektionen. Det visade sig tyvärr att dessa åtgärder inte fick avsedd effekt.

 

Riksbanken saknar skarpa, tvingande, instrument för bankerna i dessa situationer. Före hösten 2008 saknades också helt ett svenskt ramverk för krishantering och fortfarande finns det avgörande brister i hanteringen av enskilda banker i kris, vilket tydliggjordes i Custodiafallet. Riksbanken analyserar för närvarande vilka ytterligare verktyg som skulle behövas. Riksbanken överväger också hur våra budskap om risker för den finansiella stabiliteten kan göras tydligare.

 

En lärdom av såväl den globala krisen som den i de baltiska länderna är att reglering och tillsyn över finansiella sektorn måste stärkas. Det handlar bland annat om mer och bättre kapital i banker, striktare krav på bankernas likviditetsberedskap och riskhantering generellt samt skärpt tillsyn över stora, gränsöverskridande bankgrupper.

 

Läs hela talet i Pdf-filen.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?