Ekholm: Hur hantera gränsöverskridande banker utan att göra avkall på finansiell integration?

  • Datum:
  • Talare: Vice riksbankschef Karolina Ekholm
  • Plats: Bank of Greece, Aten
Vice riksbankschef Karolina Ekholm höll på fredagen ett tal på den grekiska centralbanken i Aten i vilket hon diskuterade hur man kan hantera de problem som uppstår till följd av gränsöverskridande bankverksamhet utan att hemfalla åt protektionism.

Den globala finanskrisen, räddningsaktionerna för flera gränsöverskridande institut och det faktum att några institut även gick omkull har skapat oro över hur väl regleringen och tillsynen av sådana institut och hanteringen av institut som hamnar på obestånd fungerar. En del länder har därför föreslagit olika sätt att begränsa bankernas möjligheter att expandera utomlands. Vice riksbankschef Karolina Ekholm menade att detta skulle vara fel väg att gå. ”Det skulle leda till finansiell desintegration med mycket negativa konsekvenser för de framtida tillväxtutsikterna”, sade hon.

 

Karolina Ekholm betonade att det största problemet med gränsöverskridande bankverksamhet är att man inte har anpassat det regelverk som ska säkerställa finansiell stabilitet till marknadsutvecklingen så snabbt och genomgripande som man borde ha gjort. Medan de finansiella marknaderna har brett ut sig över de nationella gränserna är dagens regelverk och institutionella strukturer – det vill säga reglering, tillsyn, insättningsgarantier och krislösning – fortfarande nationella.

 

För att komma till rätta med de problem som uppstår i samband med gränsöverskridande bankverksamhet sade Karolina Ekholm att vi måste sträva efter att förbättra dagens regelverk så att de bättre motsvarar hur de finansiella marknaderna egentligen ser ut. Detta förutsätter ett bättre och mer omfattande samarbete över de nationella gränserna. Med tanke på att det finns en stark geografisk komponent i den gränsöverskridande bankverksamheten menade hon att ett utökat samarbete på regional nivå kan vara ett effektivt sätt att gå vidare. ”Ett utökat samarbete kan kanske inte helt förhindra att det uppstår problem i samband med gränsöverskridande bankverksamhet, men jag tror att det är den enda rimliga medelvägen för att värna den finansiella integrationen och samtidigt undvika onödigt höga kostnader för att hantera gränsöverskridande banker i en krissituation”.

 

Läs hela talet i pdf-filen.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?