Henry Ohlsson ny vice riksbankschef

Datum

Riksbanksfullmäktige beslutade idag att utse Henry Ohlsson till ny ledamot i Riksbankens direktion. Han efterträder Karolina Ekholm som lämnade Riksbanken tidigare i år för att bli statssekreterare på finansdepartementet.

"Vi är mycket nöjda med att kunna presentera ännu en högt kvalificerad person till Riksbankens direktion. Fullmäktige står enhälligt bakom denna utnämning", säger riksbanksfullmäktiges ordförande Susanne Eberstein och vice ordförande Michael Lundholm i en gemensam kommentar.


Henry Ohlsson är professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet och har i övrigt en gedigen akademisk bakgrund. Henry Ohlsson sitter även i Arbetsförmedlingens styrelse och är ordförande i Industrins ekonomiska råd, uppdrag han nu lämnar som ny ledamot i Riksbankens direktion.


"Ohlsson har lång akademisk erfarenhet och har bedrivit forskning framför allt i frågor som har anknytning till arbetsmarknad, lönebildning och skatter. Det kompletterar övriga ledamöter i direktionen på ett bra sätt", säger riksbanksfullmäktiges ordförande Susanne Eberstein och vice ordförande Michael Lundholm.


Henry Ohlsson har utsetts för en mandatperiod på sex år. Han tillträder sin tjänst den 12 januari och kommer därmed att delta på det penningpolitiska mötet i februari. Inför tillsättningen har ledamoten frågats ut i riksbanksfullmäktige.


Riksbankens direktion består av sex ledamöter som väljs för mandatperioder på fem eller sex år. Övriga ledamöter är riksbankschef Stefan Ingves, förste vice riksbankschef Kerstin af Jochnick samt vice riksbankscheferna Per Jansson, Cecilia Skingsley och Martin Flodén.


En presskonferens med riksbanksfullmäktiges ordförande Susanne Eberstein, vice ordförande Michael Lundholm och Henry Ohlsson kommer att hållas idag klockan 11.15 på Riksbanken, Brunkebergstorg 11. För deltagande krävs presslegitimation. Presskonferensen kommer att direktsändas på www.riksbank.se.

Kontaktinformation

Susanne Eberstein, ordförande i riksbanksfullmäktige, tel. 070 252 6690, Michael Lundholm, vice ordförande i riksbanksfullmäktige, tel. 070 533 4555

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?