Ny bild på den nya 1000-kronorssedeln

Datum

Rättigheterna till de bilder och symboler som ska användas på Sveriges nya sedlar är nu klara. Bilden på Dag Hammarskjöld på 1000-kronorssedeln byts ut. Riksbanken publicerar idag också de mini- och mikrotexter som kommer att finnas på de nya sedlarna.

Riksbanken har träffat överenskommelser med rättighetsinnehavarna till de bilder och symboler som ska användas på de nya sedlarna. I samband med detta har bilden på Dag Hammarskjöld på 1000-kronorssedeln bytts ut. De nya sedlarna kommer ut med början i oktober 2015.

 

Riksbanken publicerar idag också de texter som ska vara underlag för mini- och mikrotexter på de nya sedlarna. Mini- och mikrotexter ligger invävda i sedlarnas motiv och fungerar som en extra säkerhetsdetalj.

 

Texterna har anknytning till respektive person på sedlarna. På 20-kronorssedeln med Astrid Lindgren finns till exempel texten "Fina lilla krumelur, jag vill aldrig bliva stur" med. På 500-kronorssedeln med Birgit Nilsson består texten av en förteckning över hennes operaroller. Alla mini- och mikrotexter finns tillgängliga på Riksbankens webbplats.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?