Bankerna är väl rustade men osäkerheten har ökat

Datum

Storbankerna är välkapitaliserade i en internationell jämförelse och kreditförlusterna väntas bli lägre framöver. Riksbanken gör därför bedömningen att bankerna är väl rustade att möta oväntade och negativa händelser framöver. Men det finns fortfarande stora risker och osäkerheten har ökat under den senaste tiden. Det skriver Riksbanken i rapporten Finansiell stabilitet som publiceras i dag.

 

Osäkerheten har ökat

Efter en period av tilltagande stabilitet har de finansiella marknaderna åter präglats av en stor osäkerhet till följd av oron kring den statsfinansiella situationen i flera länder i Sydeuropa.
”I Sverige fungerar de finansiella marknaderna under omständigheterna väl och har inte drabbats i någon större omfattning av oron internationellt. Svenska banker har små exponeringar mot de sydeuropeiska länderna med statsfinansiella problem. De svenska bankerna är också välkapitaliserade sett i ett internationellt perspektiv och har sedan vintern kunnat gå tillbaka till normal finansiering utan statligt stöd”, säger riksbankschef Stefan Ingves.

 

Bankerna klarar kommande kreditförluster

Riksbanken bedömer att kreditförlusterna under perioden 2010-2012 blir lägre än vad som förutsågs i den förra stabilitetsrapporten i november. De fyra storbankernas kreditförluster väntas i huvudscenariot uppgå till 61 miljarder kronor. Att kreditförlusterna väntas bli lägre beror framför allt på att den realekonomiska situationen har förbättrats. De största kreditförlusterna i förhållande till utlåningen kommer även fortsättningsvis från utlåningen i de baltiska länderna. Men bankerna har goda buffertar och dessa förluster är hanterbara.

 

Fortsatt stora risker 

 Det finns ett antal risker som skulle kunna leda till att situationen för bankerna förvärras jämfört med utvecklingen i huvudscenariot. En sådan risk är att budgetåtstramningen i länderna med statsfinansiella problem stöter på bakslag. Detta skulle kunna leda till en våg av förnyad osäkerhet och att marknaderna fungerar sämre.
”Det viktiga i dagens situation är att länderna med statsfinansiella problem genomför nödvändiga åtgärder för att komma till rätta med situationen. Det skulle bidra till ökad stabilitet på de finansiella marknaderna”, säger Stefan Ingves.
En annan risk är att den bräckliga återhämtningen i de baltiska länderna kommer av sig, vilket skulle kunna leda till ökade kreditförluster för bankerna. Samtidigt ser det ljusare ut för de baltiska länderna och det faktum att Estland nu ser ut att gå med i eurosamarbetet bidrar till stabilitet.

 

I Riksbankens huvudscenario klarar bankerna kommande kreditförluster. Men Riksbanken har även testat bankernas motståndskraft mot en betydligt värre utveckling än huvudscenariots. I detta scenario försämras världsekonomin kraftigt samtidigt som de finansiella marknaderna inte fungerar som de ska. Testet visar att bankerna har tillräckligt med kapital för att klara även de kreditförluster som uppkommer i den här situationen. Men bankerna kan få problem med att få tag på finansiering.

 

En presskonferens med riksbankschef Stefan Ingves, vice riksbankschef
Lars Nyberg och Mattias Persson, chef för avdelningen för finansiell stabilitet, hålls idag klockan 11.00 på Riksbanken. Ingång från bankens huvudentré, Brunkebergstorg 11. För att delta måste du visa presslegitimation. Presskonferensen kommer att direktsändas på Riksbankens webbplats, www.riksbank.se

 

Rapporten kan laddas ned från Riksbankens webbplats, eller beställas per e-post: kontorsservicecenter@riksbank.se, fax: 08-787 05 26 eller telefon: 08-787 00 00. Den tryckta versionen kommer att finnas tillgänglig från och med den 3 juni.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?