Det kostar att betala!

Datum

”Idag ser inte konsumenterna kostnaden för kontant och kortbetalningar. Dessa avgifter tas istället ut via högre priser på varor och tjänster. Det är konsumenter och bankkunder som i slutändan betalar kostnader för alla betalningar.” Det säger vice riksbankschef Lars Nyberg i ett tal på finansförbundets kongress idag.

 

Kontanter kostar samhället mer än kort. En studie som Riksbanken gjort visar att en kontantbetalning i genomsnitt är 35 procent dyrare än betalning via kort. Kostnaden för en kortbetalning är alltid den samma oavsett om man använder kortet för att betala ett inköp på 50 kronor eller 50 000 kronor.

 

Vid första anblicken verkar det som om kortbetalningar som är billigare att producera borde ersätta kontantbetalningar fullt ut. Men det visar sig att vilken betalningsform som är mest kostnadseffektiv, varierar med betalningens storlek. För betalningar under cirka 70 kronor, är kontanter fortfarande det billigaste alternativet. För transaktioner över det beloppet, är kortbetalningar att föredra ur samhällets perspektiv. Studien visar dock att den genomsnittliga konsumenten väljer att betala med kontanter för transaktioner på upp till 123 kronor. Slutsatsen är att vi använder för mycket kontanter ur samhällets perspektiv.

 

Studien bygger på data från 2002, men det finns det mycket som talar för att skillnaden i kostnader för samhället mellan kort och kontanter har blivit ännu större sedan dess.

 

”När vi som konsumenter väljer att betala med kontanter, som för samhället är dyrare att hantera, får vi betala mer på annat sätt genom att pålägget på varor och tjänster i handeln blir större. Det finns alltså pengar att spara för samhället och för oss som konsumenter, genom att minska användningen av kontanter. En mindre avgift för uttag i bankomaterna skulle kunna bidra till att påverka våra val i rätt riktning”, säger Lars Nyberg.

Kontaktinformation

Presstjänsten 08-787 02 00

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?