Sedlar och mynt motsvarande fem miljarder blir ogiltiga från årsskiftet

Datum

Vissa äldre sedlar och mynt till ett värde av nästan fem miljarder kronor upphör att vara giltiga betalningsmedel efter den 31 december 2005. Det enklaste sättet att bli av med de aktuella valörerna är att betala med dem.


De sedlar som blir ogiltiga är de äldre versionerna av 100- och 500-kronorssedlarna utan folieband och genomsiktsbild och de äldre 20-kronorssedlarna av något större storlek och med en mer blåaktig färgton än de något mindre sedlarna med lila färgton som kommer att vara fortsatt giltiga. De mynt som blir ogiltiga är samtliga silverfärgade 50-öresmynt.


Den främsta anledningen till att göra sedlarna och mynten ogiltiga är att minska antalet parallella versioner och därmed göra det lättare för allmänheten att lära sig sedlars och mynts utseende och säkerhetsdetaljer. Dessutom underlättas bankernas och handelns hantering av sedlar och mynt om det finns färre versioner i omlopp.


Fem miljarder kronor motsvarar ungefär 5 procent av alla de svenska sedlar och mynt som finns i omlopp i dag. Om sedlarna läggs på rad motsvarar det 3 000 kilometer (300 mil), eller sträckan Stockholm-Riksgränsen tur och retur. Om man staplar 50-öresmynten på varandra bildas en stapel som är 600 kilometer (60 mil) hög.


En större informationskampanj riktad till de svenska hushållen kommer att påbörjas i höst. Bland annat kommer alla hushåll att få information direkt i brevlådan.


För mer information och bilder se www.riksbank.se under "Sedlar och mynt".

 

Kontaktinformation

Mats Bruce 031-334 28 07 eller Michael Reizinger 08-787 04 87

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?