Riksbanken ger ut minnesmynt med anledning av 150-årsminnet av Sveriges första frimärke

Med anledning av 150-årsminnet av Sveriges första frimärke ger Riksbanken ut ett minnesmynt. Myntet har ett nominellt värde av femtio kronor och försäljningspriset är fastställt till 60 kronor. Myntupplagan är begränsad till 100 000 stycken.

Minnesmyntet är tillverkat av en legering känd som "Nordic Gold" och består av 89 procent koppar, 5 procent aluminium, 5 procent zink och 1 procent tenn. Myntet väger 22 gram och har en diameter av 36 millimeter.

På åtsidan av myntet visas ett fyra skillingbanco frimärke med omskrift i en ram "SVERIGES FÖRSTA FRIMÄRKE 150 ÅR" samt till vänster årtalet "1855" och till höger "2005".

Fotografi av ett 50-kronors minnesmynt, åtsida, Nordic Gold, 150-årsminnet av Sveriges första frimärke 
På frånsidan av myntet visas en bild av bevingat brev som flyger över ett landskap med hus och skog avbrutet av en väg genom landskapet. På brevet finns ett posthorn avbildat. Till höger finns valörbeteckningen 50 KR. Randen på myntet är slät.

Fotografi av ett 50-kronors minnesmynt, frånsida, Nordic Gold, 150-årsminnet av Sveriges första frimärke 
Konstnär är Annie Winblad Jakubowski. Mynten tillverkas av Nordic Coin AB Svenska Myntverket i Eskilstuna.

Försäljningsstarten för minnesmynten sker den 14 oktober.

 

Mynten kan bland annat beställas från Nordic Coin AB Svenska Myntverkets webbplats, se länk nedan, telefon 016-42 81 00 eller via försäljningsbolaget Mynthuset (före detta Myntverket Moneta), se länk nedan, telefon 040-602 82 60 eller köpas i Kungliga myntkabinettets butik på Slottsbacken 6 i Stockholm.

 

Låg- och högupplösta bilder på mynten finns på denna webbplats, se interna länkar nedan. 

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?