Riksbanken ger ut minnesmynt i guld och silver

Datum

För att högtidlighålla 100-årsminnet av unionsupplösningen mellan Sverige och Norge ger Riksbanken ut ett 200 kronors minnesmynt i silver och ett 2000 kronors minnesmynt i guld. Upplagorna är maximerade till 35 000 stycken för silvermyntet och 5 000 stycken för guldmyntet. Myntens försäljningspris är fastställda till 250 respektive 2500 kronor.

 

På myntens framsida visas två i höjdled förskjutna vertikala halvor som genom en linje delar en cirkel i två delar. Detta är konstnärens tolkning av unionsupplösningens lyckade tudelning av en tidigare helhet. Omskriften är upptill ”NORGE 1905 • 2005 SVERIGE” och nedtill ”UNIONSUPPLÖSNINGEN”.

 

På myntens frånsida är en flaggstång med en tretungad flagga avbildad. Till vänster om flaggstången finns texten ”TVÅ NATIONER I SAMFÖRSTÅND”.

 

Konstnär är skulptören Annie Winblad Jakubowski som med sitt skissförslag utvaldes att genomföra utformningen för sitt andra mynt.

 

Mynten tillverkas av Nordic Coin AB Svenska myntverket i Eskilstuna.

 

Mer information och bilder på mynten finns på denna webbplats, se interna länkar nedan. 

 

Försäljningsstarten sker den 16 juni 2005. Riksbanken överlämnar traditionsenligt mynten till Kungliga myntkabinettet som är landets museum för mynt-, medalj och penninghistoria.

 

Mynten kan beställas från: Nordic Coin AB Svenska myntverkets webbplats www.myntverket.se, telefon 016-42 81 00 eller via försäljningsbolaget Myntverket Moneta på telefon 040-602 82 60. Mynten kan också köpas i Kungliga myntkabinettets butik, Slottsbacken 6.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?