Kenneth Rogoff ny rådgivare till Riksbanken

Datum

Sveriges riksbank har utnämnt professor Kenneth Rogoff, Harvard University, till rådgivare åt Riksbankens direktion.

 

”Jag är mycket glad över att Kenneth Rogoff accepterat vårt förslag att bli rådgivare åt Riksbanken”, säger riksbankschef Lars Heikensten i en kommentar.

 

”Kenneth Rogoff är en av världens främsta forskare inom Riksbankens verksamhetsfält; penningpolitik, växelkursbestämning och internationella kapitalflöden. Att han dessutom har erfarenhet av praktisk policy-verksamhet, från Fed och IMF, gör honom till en idealisk rådgivare. Våra externa rådgivare fyller en viktig funktion genom att de hjälper till med utvärderingar och konkreta råd, och genom att de underlättar Riksbankens kontakter med det internationella forskningssamhället”, säger Heikensten.

 

Kenneth Rogoff är född 1953 och doktorerade vid MIT 1980. Sedan dess har han varit professor vid flera av de främsta amerikanska universiteten, till exempel Princeton och Harvard. Han har även arbetat på den amerikanska centralbanken, Fed (Board of Governors, Washington), och på IMF, där han var chefekonom och forskningschef 2001 – 2003. Rogoffs forskningsområde är främst internationell ekonomi och makroekonomi och han har bedrivit både teoretisk och empirisk forskning.

 

Systemet med externa rådgivare till Riksbanken har funnits i 15 år. Övriga rådgivare till direktionen är för närvarande professor Franklin Allen (Wharton School, University of Pennsylvania), professor Arnoud Boot (Universitetet i Amsterdam) och professor Lars Svensson (Princeton University). Dessutom är professor Eric Leeper (Indiana University) rådgivare till avdelningen för penningpolitik.

Kontaktinformation

Tomas Lundberg, pressekreterare, tel. 08-787 02 15

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?