Inbjudan till förhandsvisning av Tumba Bruksmuseum

Datum

Varmt välkommen klockan 13.30 den 22 mars 2005 till förhandsvisning av Tumba Bruksmuseum.


Riksbanken bjuder in till visning av Tumba Bruksmuseums nyrestaurerade lokaler. Vi premiärvisar också logotypen för det nya museet som öppnar till sommaren. Än är husen tomma…


Tumba bruk grundades år 1755 och firar nu sitt 250-års-jubileum. Här har Riksbanken låtit tillverka papper för sedeltillverkning ända sedan dess. Idag har själva verksamheten sedan några år övergått till det amerikanska företaget Crane AB och bruksmiljön blir nu museum.


I inte mindre än tre nyrestaurerade byggnader blir det utställningar som visar sed-larnas historia, papperstillverkning och livet på bruket. Tumba Bruksmuseum har tillkommit i samband med att Riksbanken donerade byggnaderna till Statens fas-tighetsverk och Kungliga Myntkabinettet fick i uppdrag av Riksbanken att bygga upp och driva ett nytt museum. (Finansiering sker genom Stiftelsen Tumba Bruk, som bildats av Riksbanken). Miljön är som gjord för en utflykt och museet får ett eget café.


Som ett led i att aktivera bruksmiljön med sin vackra natur blir det också en utställning med samtidskonst. Ett tiotal konstnärer är inbjudna att ställa ut och gör helt nyproducerade verk till utställningen med namnet "Vid regnbågens slut". Titeln anspelar på den gamla folktron om att där regnbågen berör marken finns det en nedgrävd skatt.


För att ytterligare fira jubileet ger Riksbanken ut en minnessedel i valören 100 kronor och Posten gör ett nytt frimärke i valören 15 kronor (utgivningsdag för båda är 26 maj). Båda visar bland annat Moder Svea med ymnighetshorn och sedeln har även motiv från Tumba bruk.


Nu finns möjlighet att se de nyrestaurerade byggnaderna, träffa Richard Kjellgren, platsansvarig för Tumba Bruksmuseum och Ian Wiséhn, museichef vid Kungliga Myntkabinettet samt Annie Winblad Jakubowski som ritat den nya logotypen. Hon har bland sina tidigare meriter arbete med vattenmärkesgravyr på Tumba bruk och hon formgav förra året ett minnesmynt för Stockholms Slott.


Välkommen att äta prinsesstårta med oss, strosa runt på bruket och ta del av ett fylligt pressmaterial!


OSA senast fredag 18 mars till:


Elisabeth Haitto Connah, press/info, tel. 08-5195 5302, mobil 073-99 451 77 eller e-post: [email protected]


Buss till pressvisningen avgår klockan 13.00 från Kungliga Myntkabinettet, Slottsbacken 6, Stockholm. Ankomst Tumba bruk cirka 13.30. Vi är åter i Stockholm cirka 15.30. Vänligen anmäl om förbokad plats önskas!


Besöksadress: Tumba bruk, Sven Palmes väg 2, Tumba. Pendeltåg till Tumba station eller bil E20/E4 söderut.
Titta gärna in på vår hemsida: www.tumbabruksmuseum.se
Denna inbjudan utgår också från Kungliga Myntkabinettet och Statens fastighetsverk. Vi ber om ursäkt om det blir dubbla utskick.

Kontaktinformation

Björn Hasselgren, tel. 08-787 04 72

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?