Riksbankens inflationsmål - förtydliganden och utvärdering Penning- och valutapolitik nr 1 1999

I en artikel i årets första utgåva av Riksbankens tidskrift ”Penning- och valutapolitik” diskuterar förste vice riksbankschef Lars Heikensten i vilka situationer det kan finnas skäl att avvika från Riksbankens inflationsmål som det är definierat i termer av KPI. I artikeln föreslås också hur utomstående bedömare ska kunna utvärdera den förda penningpolitiken. Bakgrunden till artikeln är det beslut Riksbankens direktion fattade i februari om att förtydliga penningpolitikens uppläggning.

 

I en annan artikel ger Riksbankens medarbetare Martin Andersson och Staffan Viotti en sammanfattning av bankkrisens lärdomar – erfarenheter som ska göra Sverige bättre rustat att hantera eventuella framtida problem av den arten.

 

Hedgefonderna har kommit i blickfånget efter turbulensen på de finansiella marknaderna hösten 1998, men det faktum att kollapsen för Long Term Capital Management kunde skapa finansiell systemrisk berodde sannolikt mest på berörda bankers bristande riskkontroll skriver Per Walter och Pär Krause i en genomgång av dessa fonder.

 

Det nya numret av tidskriften innehåller också en studie av hur man ur optionspriser kan tyda marknadens förväntningar om den framtida penningpolitiken, signerad Javiera Aguilar och Peter Hördahl.

 

Tidskriften kan hämtas i Riksbankens entréer, Brunkebergstorg 11 och Malmskillnadsgatan 7 eller beställas via e-post (info@riksbank.se),fax (08-787 05 26) och telefon (08-787 01 00). En engelsk version, Quarterly Review, kommer att finnas tillgänglig om några veckor.

 

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?