Reporäntan hålls oförändrad på 2,90 procent

Datum

Riksbankens direktion beslutade vid sitt sammanträde torsdagen den 12 augusti att hålla reporäntan oförändrad på 2,90 procent. Beslutet skall ses mot bakgrund av den inflationsrapport som publicerades den 3 juni samt den bedömning Riksbanken nu gör av inflationsutsikterna.

 

I inflationsrapporten bedömdes inflationen korrigerad för tillfälliga effekter av indirekta skatter, subventioner och ränteförändringar marginellt komma att underskrida Riksbankens mål på ett till två års sikt.

 

Jämfört med när inflationsrapporten publicerades, finns det skäl att vara mer optimistisk om de globala tillväxtutsikterna. Det internationella pristrycket är emellertid fortsatt lågt. Oljepriserna har visserligen stigit markant under den senaste tiden, men övriga importpriser har utvecklats svagt och i linje med Riksbankens bedömning.

 

I inflationsrapporten bedömdes den svenska ekonomin växa med 2,5 procent 1999 samt med 3 procent både 2000 och 2001. Hittills i år har dock ekonomin vuxit snabbare än väntat och sysselsättningen har utvecklats starkt. Detta medför att tillväxten för helåret 1999 nu bedöms bli starkare och uppgå till ca 3,5 procent. Det finns också orsak att revidera upp tillväxtbedömningen för 2000 och 2001, även om utsikterna för dessa båda år är mer osäkra. Den senaste tidens snabba uppgång i marknadsräntorna såväl i Sverige som i omvärlden kan, om den blir bestående, komma att utgöra en dämpande faktor. Inflationen förväntas, enligt enkätundersökningar, underskrida 2 procent under det närmaste året och på längre sikt är förväntningarna i linje med Riksbankens inflationsmål.

 

En starkare tillväxt i svensk ekonomi och ett ökat utnyttjande av produktionsresurserna talar för ett stigande tryck på priserna. Detta talar i sin tur för att penningpolitiken kan komma att behöva föras i en mindre expansiv riktning framöver. Ännu befinner sig dock inte svensk ekonomi i en sådan situation. Utväxlingen mellan tillväxt och inflation är osäker och tidigare samband måste därför löpande prövas i ljuset av ny information. Exempelvis har prisutvecklingen hittills i år varit i linje med Riksbankens prognos, trots en snabbare tillväxt än förväntat.

 

Riksbanken kommer att publicera en ny inflationsrapport den 6 oktober. I denna kommer en heltäckande bedömning av inflationsutsikterna att presenteras samt de slutsatser som följer för penningpolitikens uppläggning.

 

Protokollet från direktionens penningpolitiska diskussion under gårdagens sammanträde kommer att publiceras den 21 september.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?