Kommentar med anledning av augusti månads penningpolitiska protokoll

Av det idag publicerade protokollet från direktionssammanträdet den 12 augusti 1999 framgår att ledamöterna Kerstin Hessius och Eva Srejber reserverade sig mot majoritetens uppfattning att hålla reporäntan oförändrad. Av protokollet framgår de resonemang som ligger bakom Hessius respektive Srejbers bedömningar att penningpolitiken i augusti hade bort börja föras i mindre expansiv rikting.


Kerstin Hessius säger i en kommentar idag: "I allt väsentligt delade jag övriga direktionens syn på det ekonomiska läget. Däremot hade jag en avvikande mening avseende utformningen av penningpolitiken. Den nuvarande nivån på reporäntan, 2,90 procent, ansåg jag vara för låg i ett läge med höga tillväxttal i Sverige och avsevärt förbättrade internationella konjunkturutsikter. Jag bedömde därför att ett tidigt agerande var viktigt för att skapa förutsättningar för en uthållig tillväxt även om jag på kort sikt inte är särskilt oroad för kraftigt stigande priser. Sedan mötet i augusti ser jag inte att utvecklingen föranlett någon omprövning i sak. I den penningpolitiska processen prövar jag emellertid detta kontinuerligt och nästa definitiva ställningstagande gör jag i samband inflationsrapporten och det penningpolitiska mötet den 5 oktober."


Eva Srejber ger följande kommentar idag: "Jag bedömde att tillväxttakten i Sverige och internationellt med ökat utnyttjande av produktionsresurserna i Sverige, leder till ett ökat inflationstryck. Det talar för att inflationen kommer att överstiga 2% på ett till två års sikt vid oförändrat expansiv penningpolitik. Utväxlingen mellan tillväxt och inflation är svårbedömd men för mig står det klart att den nuvarande nivån på reporäntan på 2,90 procent är mycket låg med tanke på var i konjunkturcykeln vi befinner oss. Då den höga tillväxten hittills i år inte givit något större genomslag på inflationen ansåg jag att anpassningen till en mindre expansiv penningpolitik kunde inledas med ett mindre steg." Hon tillägger: "Den därefter inkommande ekonomiska informationen har inte givit mig anledning att ändra uppfattning."

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?