Kommentar av Lars Nyberg

"Med anledning av mitt framträdande på Öhman Fondkommission på onsdagen vill jag framföra följande: Inledningsvis klargjorde jag att jag inte hade för avsikt att komma med någon ny information. Det har emellertid gjorts olika tolkningar av vad jag sade. Mot den bakgrunden vill jag klargöra var jag står i penningpolitiken".


"Jag utvärderar löpande ny information. Bland annat vill jag se hur kapacitetsutnyttjandet och produktionsgapet utvecklas, samt vilka effekterna blir på lönebildning och inflation. Hur jag kommer att ställa mig till en eventuell reporäntejustering avgör jag slutgiltigt på nästa penningpolitiska möte, som äger rum den 5 oktober", säger Lars Nyberg.


Lars Nyberg påpekade att sambandet mellan reporänta och inflation inte är självklart och att det dessutom med all sannolikhet varierar över tiden. Därför är penningpolitik ingen exakt vetenskap. Att styra inflationen med någon form av "fine-tuning" är knappast möjligt.


"Beträffande effekterna av finanspolitiken sade jag att det är ovanligt med skattesänkningar i ett uppåtgående konjunkturläge. Möjligen är de stimulerande effekterna av de föreslagna skattelättnaderna inte så betydande för inflationsutvecklingen. Det återstår att se", säger han.


"Temat för mitt anförande var i första hand affärsidéerna för Riksbankens dotterbolag Tumba bruk och Pengar i Sverige AB (PSAB)", avslutar Lars Nyberg.


Principerna för penningpolitisk signalering och ny information är desamma som tidigare. De innebär att ny information sprids samtidigt till alla, vanligen i form av ett förskrivet anförande, pressmeddelande eller en pressträff. I andra sammanhang ska ny information inte delges. Alla direktionsledamöter har rätt att uttala sig om den framåtblickande penningpolitiken och följer då dessa principer. Ledamöterna i direktionen uttalar sin personliga uppfattning, om inte annat anges.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?