Internetmonster lärare i penningpolitik

Den 12 april får riksbankschef Urban Bäckström hjälp av ett Internetmonster att förklara Riksbankens inflationsmål. Då är det premiär för det penningpolitiska spelet ”Stargold” på www.riksbank.se Spelarens förmåga att kontrollera inflationen avgör hur förutsättningarna för svensk ekonomi utvecklas. Alla kan prova sin förmåga, medan gymnasieklasser dessutom har chans att tävla och vinna ett stipendium att användas till en studieresa.


- Spelet vänder sig i första hand till ungdomar. Vi hoppas att spelet ska locka till att lära sig mer om Riksbankens arbete med att hålla inflationen nere, säger Michael Wallin, informationschef på Riksbanken.


Penningpolitik kan vara svårt att förklara. Samtidigt påverkar Riksbankens räntebeslut direkt eller indirekt de flesta svenska hushåll. Därför är det viktigt att Riksbanken anstränger sig att kommunicera med olika grupper i samhället, inte minst mot bakgrund av att Riksbanken formellt fick en självständigare ställning vid årsskiftet.

I spelet gäller det att försöka uppnå inflationsmålet på 2 procent. Efter att man har spelat några gånger kan man lättare bedöma hur väl Riksbanken lyckas i verkligheten.


- Det är främst två saker vi vill illustrera med spelet: Att fast penningvärde är Riksbankens viktigaste bidrag för att uppnå ekonomisk tillväxt och därmed ökad sysselsättning, samt att det dröjer 1 – 2 år för penningpolitiska åtgärder att få fullt genomslag i ekonomin, säger projektledare Siri Seger.


Internetspelet – som har utvecklats i samarbete med webbyrån Projector - är en genväg till penningpolitisk kunskap för nybörjare. I samband med lanseringen utlyses en tävling. Fram till den 21 maj i år kan gymnasieelever i hela landet tävla om att uppnå bästa resultat.


För ytterligare information kontakta:

Siri Seger, projektledare, tel. 08 – 787 08 23
Michael Wallin, informationschef, tel. 08 - 787 04 18, eller 070 – 520 97 19
David Schwieler, projektledare, webbyrån Projector, tel. 08 - 545 15 400

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?