Två ekonomiska kommentarer: Effekter av höga värderingar och låga räntor på den finansiella stabiliteten

Datum

Svenska tillgångspriser är höga

Den ekonomiska kommentaren "Tillgångsvärderingar och finansiell stabilitet" undersöker priserna på aktier, obligationer och bostäder i Sverige. Slutsatsen är att värderingen av framför allt bostäder men även aktier verkar hög i ett historiskt perspektiv. En hög värdering behöver inte innebära att tillgångspriserna kommer att falla framöver. Däremot innebär de högt värderade tillgångarna att sannolikheten för prisfall är förhöjd. Den höga skuldsättningen bland svenska hushåll, i kombination med de högt värderade tillgångspriserna, kan enligt författarna innebära att sårbarheten hos både hushållen och banksystemet är förhöjd.

Låga räntor kan göra svenska finansiella institut mer sårbara

Den ekonomiska kommentaren "Svenska finansiella institut och låga räntor" undersöker konsekvenserna av låga räntor för tre typer av svenska finansiella institut; banker, försäkringsbolag och investeringsfonder. Författarna argumenterar för att låga räntor kan göra dessa institut mer sårbara, och att detta i sin tur kan påverka den finansiella stabiliteten. Till exempel gör låga räntor livbolagen mer sårbara för en nedgång i aktiekurserna. Dessutom kan bankerna välja att investera i mer riskfyllda tillgångar för att behålla sin lönsamhet. Det är därför viktigt att övervaka dessa institut för att se om deras risktagande ökar om räntorna förblir låga.


Inför publiceringen av rapporten Finansiell stabilitet den 25 november publiceras analysunderlag som ligger till grund för rapporten som dessa ekonomiska kommentarer. I linje med huvudtemat för rapporten innehåller kommentarerna analys av möjliga risker för den finansiella stabiliteten av nuvarande värderingar på aktier, obligationer och bostäder, liksom konsekvenserna för svenska finansiella institut av de låga räntorna.


 

Tillgångsvärderingar och den finansiella stabiliteten av Paolo Giordani, Anna Grodecka, Simon Kwan, Paola Morales, Eric Spector och Dilan Ölcer, och Svenska finansiella institut och låga räntor av Nathalie Gibas, Reimo Juks och Jonas Söderberg, alla verksamma vid avdelningen för finansiell stabilitet.


De åsikter som uttrycks i ekonomiska kommentarer är författarnas egna och ska inte uppfattas som Riksbankens ståndpunkt.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?