Ny statistik ger bättre analysunderlag

Datum

Riksbanken lanserar två nya statistikområden: en för företagens krediter och en för innehav av värdepapper. Den nya statistiken kommer att ge en mer heltäckande bild av skuldsättningen i Sverige i form av lån och värdepapper från både låntagarnas och långivarnas perspektiv.

"De nya databaserna kommer att täcka flera av de behov av bättre analysunderlag som blev uppenbara i samband med den finansiella krisen. Det behövs bättre statistik för att kunna förebygga finansiella kriser och bevara den finansiella stabiliteten. Statistiken kommer bland annat att ge möjlighet till bättre bedömningar av risker i bankernas utlåning och exponering mot enstaka branscher eller företag", säger Jyry Hokkanen, chef för Riksbankens statistikenhet.


Den nya statistiken kommer också att kunna bidra till att utveckla den penningpolitiska analysen genom möjligheten till en mer fördjupad analys av företags och hushålls ekonomiska beteende. Bland annat kommer Riksbanken nu bättre kunna följa utvecklingen av lån till små och medelstora företag och utvärdera hur snabbt ränteförändringar påverkar låntagarnas kostnader.

Krav på bättre statistik internationellt

Flera internationella organisationer som t.ex. internationella valutafonden IMF och centralbanksorganisationen BIS liksom samarbetsorganet G20-gruppen har pekat på behovet av ny statistik för övervakning och tillsyn av de finansiella marknaderna. Detta har föranlett ett omfattande internationellt åtgärdsprogram som inneburit krav på centralbanker och tillsynsmyndigheter att ta fram ny och mer detaljerad finansiella data. De nya databaserna ger Sverige möjlighet att delta i det europeiska samarbetet kring data om kreditgivning och värdepappersinnehav.


Databaserna ska utvecklas och drivas av Statistiska centralbyrån (SCB). Data som lagras inom ramen för de två nya databaserna kommer att kunna användas för tillsyn, övervakning och analys gemensamt av tre myndigheter: Riksbanken, Finansinspektionen och SCB. Databaserna är tänkta att omfatta detaljerade uppgifter för samtliga sektorer i ekonomin. Hushållens lån kommer dock inte att samlas in och deras innehav av värdepapper kommer endast att redovisas på aggregerad nivå. De enskilda företagens uppgifter är skyddade av sekretessbestämmelserna i Lag om en databas för övervakning av och tillsyn över finansmarknaderna (2014:484).

Kontaktinformation

Presstjänsten 08-7870200

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?