Förändringar i det finansiella systemet – vilka blir konsekvenserna?

Datum

Bankerna spelar för närvarande en mycket stor roll i det svenska finansiella systemet. De står för en betydande del av finansieringen till den reala sektorn, det vill säga hushåll och icke-finansiella företag, men tillhandahåller även handelstjänster för kapitalförvaltare. Framöver kan emellertid andra former av finansiering och handel komma att växa fram som i mindre grad är beroende av bankernas förmedling.

Riksbanksstudien "Strukturomvandling i det svenska finansiella systemet" utgår från befintliga långsiktiga trender i det svenska finansiella systemet med syfte att försöka förstå hur det svenska finansiella systemet kan komma att förändras framöver.

 

I studien konstateras att en större mångfald när det gäller finansieringskällor och fler alternativa sätt att bedriva handel skulle gynna den reala sektorn, eftersom det skulle minska kostnaderna för och öka tillgången till finansiering och handel. Det skulle även öka möjligheterna att fördela riskerna jämnare inom den finansiella sektorn genom att sprida ut dem över fler aktörer. Stabiliteten i de alternativa finansierings- och handelsarrangemangen skulle dock vara starkt beroende av att alla inblandade inser och kan hantera de risker de tar på sig.

 

En sådan utveckling skulle samtidigt ge upphov till oförutsedda risker för både bankerna och systemets stabilitet under perioder av stress. Förståelsen för sådana risker behöver öka. För att bankerna ska ha kapacitet att hantera sådana risker, samt fungera som stötdämpare till resten av det finansiella systemet, behöver bankerna också säkerställa att de har tillräckligt med kapital och likvidet innan stressen uppstår.


Av Reimo Juks

Författaren är doktor i finansiell ekonomi och rådgivare vid Riksbankens avdelning för finansiell stabilitet.

Kontaktinformation

Presstjänsten 08-7870200

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?