ESRB-rapport om reglering av finansiella instituts innehav av statspapper inom EU

Datum

Europeiska systemrisknämnden, ESRB, har i en ny rapport kartlagt hur bankers och försäkringsbolags innehav av statspapper behandlas i nuvarande och kommande finansiell lagstiftning inom EU.

Enligt rapporten behandlas exponeringar i statspapper fördelaktigt jämfört med andra typer av innehav. Statspapper är dock inte alltid riskfria, något som bland annat den senaste statsfinansiella krisen i Europa tydliggjort. Av rapporten framgår att andelen statspapper i bankernas portföljer har ökat, och då allra mest i de euroländer som var pressade under skuldkrisen 2010-2012. I synnerhet har innehaven av statspapper utgivna av bankernas hemland ökat. Denna koppling mellan banker och stat utgör en möjlig systemrisk, eftersom finansiella problem för en stat på så sätt kan sprida sig till bankerna och vice versa.

 

Rapporten diskuterar ett antal tänkbara åtgärder för att motverka denna potentiella systemrisk, bland annat att införa striktare kapitalkrav för bankernas innehav av statspapper, att sätta begränsningar för bankernas innehav av ett enskilt lands statspapper och att öka kraven på bankerna att offentliggöra sina statspappersinnehav. Även möjliga åtgärder för försäkringssektorn diskuteras.

 

"Denna rapport är den första som tar ett helhetsgrepp på den svåra frågan om hur statspapper bör hanteras i finansiell reglering. Den utgör ett värdefullt bidrag till den internationella diskussion som nyligen inletts om denna fråga", kommenterar Stefan Ingves.

 

 


ESRB är en förkortning av European Systemic Risk Board.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?