Baselkommittén prioriterar riskvägda tillgångar i slutförandet av Basel III-regelverket

Datum

En stor del av arbetet med Basel III är genomfört. Dock behöver man färdigställa de utestående regleringarna. De olika regleringarna måste även kalibreras och analyseras tillsammans för att få ännu bättre förståelse för deras sammanvägda effekt. En central del i detta arbete är att minska omotiverade skillnader i beräkningarna av riskvägda tillgångar.

Detta pratade riksbankschefen Stefan Ingves om när han i sin roll som ordförande för Baselkommittén för banktillsyn (BCBS) deltog vid en konferens anordnad av Institute of International Finance (IIF) i samband med Internationella valutafondens (IMF:s) och Världsbankens årsmöten i Lima, Peru, den 9 oktober 2015.


Baselkommitténs arbetsplan fokuserar nu på att färdigställa utestående reformer och hitta en bra balans mellan enkelhet, riskkänslighet och jämförbarheten i kapitaltäckningsreglerna. Arbetet under det kommande året kommer att innefatta:

 

  • arbete med att öka jämförbarheten mellan beräkningarna av riskvägda tillgångar i bankernas interna modeller,
  • komma med förslag på den slutgiltiga utformningen av schablonmetoderna för kreditrisk och operativ risk, samt,
  • färdigställa standarden för marknadsrisk

Han konstaterade också att vissa justeringar av regelverken kan återstå eftersom Baselkommittén ska beakta såväl externa synpunkter på de viktigare policyförslagen som resultaten av de kvantitativa konsekvensanalyserna. Vidare består kalibreringen av ett antal viktiga delar, som exempelvis bruttosoliditetskravet.


"Även om jag inte idag har berört det i mina kommentarer, kommer Baselkommittén att i slutet av året även kunna redovisa resultatet av sin strategiska översyn av kapitalramverket. Detta kommer ge ytterligare klarhet i hur kommittén avser att hantera frågan om oönskad variabilitet i de riskvägda tillgångarna.", avslutade Ingves.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?