Amorteringskrav ett steg i rätt riktning

Datum

Riksbanken välkomnar Finansinspektionens förslag till krav på amortering av nya bolån. Det är ett steg i rätt riktning för att hantera riskerna med hushållens skulder.

De svenska hushållens skuldsättning är hög, både i ett historiskt perspektiv och vid en internationell jämförelse. Riskerna kopplade till de svenska hushållens höga och växande skuldsättning har länge utgjort ett orosmoment. Det är därför viktigt att skuldsättningen dämpas.

 

Riksbanken menar vidare att:

  • Finansinspektionen kontinuerligt bör utvärdera hur amorteringskravet tillämpas och vilka konsekvenser det medför.
     
  • Det kan föreligga särskilda skäl till att göra undantag från amorteringskravet och Riksbanken delar därmed Finansinspektionens syn i denna fråga.
     
  • De föreslagna föreskrifterna som syftar till att kunna omvärdera bostaden vid en avsevärd värdeförändring bör förtydligas.
     
  • Möjligheten till omvärdering av bostaden vart femte år gör att det blir än mer angeläget att vidta åtgärder som effektivt begränsar risken för att skulderna fortsätter att öka snabbare än inkomsterna.

Även om det föreslagna amorteringskravet är ett steg i rätt riktning bedömer Riksbanken att det är otillräckligt för att fullt ut hantera problemen med hushållens skuldsättning. Amorteringskravet förväntas nämligen ha en liten effekt på den samlade skuldsättningen i Sverige. Dessutom kommer det att ta lång tid innan effekterna får genomslag. Behovet av att införa ytterligare åtgärder förblir därför stort.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?