Protokoll från Samverkansrådet för makrotillsyn

Datum

Finansinspektionen och Riksbanken har haft sitt tredje möte inom ramen för Samverkansrådet för makrotillsyn. Myndigheterna konstaterade att läget på de finansiella marknaderna just nu visar tecken på optimism trots svag realekonomisk utveckling. De svenska bankerna har för närvarande god tillgång till marknadsfinansiering och deras motståndskraft är god.

Vidare diskuterades hushållens skuldsättning, bolånemarknaden och bankernas riskvikter för bolån. På mötet bestämde myndigheterna att tillsätta en gemensam analysgrupp för att ur ett långsiktigt perspektiv analysera konsekvenserna av strukturella förändringar på bolånemarknaden.

 

Internationella frågor på dagordningen var Europeiska systemrisknämndens rekommendationer samt förslaget om bankunion och dess möjliga konsekvenser.

 

Vid mötet deltog från Finansinspektionen Martin Andersson, Aino Bunge och Martin Noréus och från Riksbanken Stefan Ingves, Per Jansson och Mattias Persson.

 

Läs mer i protokollet från mötet.

 

I Samverkansrådet för makrotillsyn ska myndigheterna samråda och utbyta information kring bedömningar av risker för det finansiella systemet som helhet och diskutera lämpliga åtgärder för att förebygga risker. Myndigheterna kan också diskutera analyser och utvecklingen av verktyg och metoder inom makrotillsynsområdet.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?