Nytt nummer av tidskriften Penning- och valutapolitik

Datum

I detta nummer av riksbankens tidskrift hittar du artiklar med anknytning till våra bägge huvuduppgifter, penningpolitik och finansiell stabilitet.

 

  • Gabriela Guibourg, Christian Nilsson och Ulf Söderström rapporterar från ett seminarium som Riksbanken arrangerade i början av 2013 och redogör för flera svåra frågor som diskuterades intensivt. Hur påverkas avvägningen mellan inflation och arbetslöshet när inflationsförväntningarna är förankrade kring inflationsmålet? Bidrar väl förankrade inflationsförväntningar till att inflationen minskar relativt litet när arbetslösheten ökar? Riskerar väl förankrade inflationsförväntningar tillsammans med inflationsutfall under målet bidra till ökad arbetslöshet? Kan ECB bidra till att reducera arbetslösheten i euroområdets krisländer genom att temporärt höja inflationen i hela euroområdet?

 

  • Maria Sandström, David Forsman, Johanna Stenkula von Rosen och Johanna Fager Wettergren beskriver marknaden för säkerställda obligationer och identifierar vilka potentiella risker den skapar för den finansiella stabiliteten. De beskriver varför säkerställda obligationer har hög kreditvärdighet och deras stora betydelse för de svenska bankernas finansiering. Riskerna beror främst på att det finns en löptidsobalans mellan säkerställda obligationer, som har relativt kort löptid, och de mer långfristiga bolån som de finansierar. Det bidrar till refinansieringsrisker i samband med en finansiell kris, eftersom marknadens funktion kan försämras.

 

  • Elias Bengtsson, Ulf Holmberg och Kristian Jönsson beskriver nya metoder för att mäta systemrisken i det finansiella systemet och vad de säger om utvecklingen i de svenska storbankerna. De fyra bankernas systemvikt ökade innan finanskrisen, vilket bidrog till ökande risker när krisen bröt ut med full kraft 2008–2009 och när den europeiska skuldkrisen intensifierades 2011. Därefter visar måtten på minskade risker i det svenska finansiella systemet. Men rangordningen mellan hur systemviktiga de fyra storbankerna är påverkas av vilket mått som används. Det är därför viktigt att utnyttja flera olika mått när risken i enskilda banker och hela det finansiella systemet skall bedömas.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?