Nyfiken på Riksbanken? Nya filmer berättar mer

Datum

Vad gör Riksbanken? Vad händer när räntan ändras? Vad är inflation? Det är några av de frågor som besvaras i fem nya filmer om Riksbanken. De riktar sig till dem som vill veta hur Riksbanken arbetar för att Sverige ska ha stabil inflation och finansiell stabilitet. Filmerna kan även användas i undervisningssyfte.

Med hjälp av animeringar och intervjuer guidas tittaren runt i banken och möter Riksbankschefen Stefan Ingves och hans medarbetare.

 

– Vi vill på ett pedagogiskt och enkelt sätt beskriva Riksbankens roll och uppdrag och samtidigt förklara begrepp som ofta förknippas med vår verksamhet. Vi uppdaterar även våra lärarhandledningar så att filmerna lättare kan användas av lärare i samhällskunskap. Målet med filmerna är att det ska bli ännu tydligare vad Riksbanken gör och varför, säger informationschef Ann-Leena Mikiver.

 

Kortfilmerna belyser fem frågor:

  • Vad gör Riksbanken?
  • Vad är penningpolitik?
  • Vad är finansiell stabilitet?
  • Hur fungerar styrräntan?
  • Vad är inflation?

Filmerna har tagits fram i samarbete med produktionsbolaget dfm och är mellan tre och fem minuter långa. De finns att se på Riksbankens webbplats och på Riksbankens Youtube-sida.

 

Se filmerna om Riksbanken

Kontaktinformation

Presstjänsten 08/787 0200

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?