Ingves: Utfrågning om makrotillsyn

Datum

Det är bra att regeringen kommit med ett förslag på hur makrotillsynen ska organiseras. Det framhöll riksbankschef Stefan Ingves då han på tisdagen deltog i en öppen utfrågning om makrotillsyn för bättre finansiell stabilitet i riksdagens finansutskott.

Ingves inledde utfrågningen med att konstatera att Riksbanken sedan flera år har efterfrågat ett tydligare ansvar och nya verktyg för att hantera och förebygga finansiella kriser. Han sa vidare att det är bra att ansvaret för makrotillsynen nu läggs på en myndighet. Samtidigt framhöll Ingves att Riksbankens uppdrag ligger fast. Det innebär även i fortsättningen ett ansvar för att värna den finansiella stabiliteten. Ingves betonade att det nu brådskar att få en effektiv svensk verktygslåda på plats för att kunna hantera olika finansiella stabilitetsrisker. Några av de makrotillsynsverktyg och åtgärder som Riksbanken efterfrågat har också föreslagits av regeringen såsom till exempel högre riskvikter för bolån och en bättre amorteringskultur. Han framhöll att det är välkommet, eftersom det skapar bättre förutsättningar för att minska riskerna med hushållens höga skulder. Ingves påtalade samtidigt att EU-lagstiftningen och pågående arbete med makrotillsynsfrågor inom flera av de europeiska institutionerna skapar ramarna för den svenska makrotillsynspolitiken. Givet de avregleringar och den tilltagande finansiella integration som pågått en längre tid så är ett successivt närmare EU-samarbete kring dessa frågor en naturlig och önskvärd utveckling.

 

I utfrågningen deltog även Peter Norman, finansmarknadsminister, Martin Andersson, generaldirektör för Finansinspektionen och Hans Lindblad, generaldirektör för Riksgäldskontoret. 

Kontaktinformation

Presstjänsten 08/787 0200

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?