Protokoll från Samverkansrådet

Datum

Den 24 februari hade Riksbanken och Finansinspektionen sitt första möte i det så kallade Samverkansrådet för makrotillsyn, där dessa myndigheter bland annat diskuterar hur man kan förebygga risker för det finansiella systemet.

På mötet konstaterade myndigheterna att oron på de internationella finansiella marknaderna minskat under den senaste tiden. Men krisen i Europa är ännu inte löst och därför såg myndigheterna även fortsättningsvis situationen där som den största risken för att en störning ska uppstå i det svenska finansiella systemet. De svenska bankernas motståndskraft bedömdes dock vara fortsatt god.

 

Liksom tidigare, ansåg Riksbanken och Finansinspektionen att Sverige bör införa Baselkommitténs kvantitativa likviditetsmått, Liquidity Coverage Ratio (LCR), från januari 2013, vilket är tidigare än vad som är planerat inom EU. För svensk del behöver dessutom krav införas separat för valutorna euro och amerikanska dollar.

 

Myndigheterna ansåg vidare att EU:s medlemsländer måste ha möjlighet att ställa högre krav på sina banker, exempelvis vad gäller kapitaltäckning, än de minimikrav som kommer att gälla inom EU. Detta eftersom systemriskerna varierar mellan medlemsstaterna. EU:s maximiharmonisering ansågs därför vara ett hinder för att myndigheter effektivt ska kunna utföra makrotillsyn av det finansiella systemet.

 

Läs mer om dessa och andra frågor som diskuterades i protokollet från Samverkansrådets möte.

 

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?