Ökad statsfinansiell oro präglade Riksbankens verksamhet under 2011

Datum

Riksbankens verksamhet präglades under 2011 av oro på de finansiella marknaderna som följde av stasfinansiella problem i flera länder. Samtidigt ökade Riksbankens resultat med 3,4 miljarder kronor till 3,9 miljarder kronor. Det framgår av Riksbankens årsredovisning 2011 som har överlämnats till riksdagen.

 

"Vi har nu ytterligare ett år med finansiell oro i vår omvärld bakom oss. Det var ett år då den ekonomiska utvecklingen präglades av osäkerheten kring det statsfinansiella läget i flera länder i euroområdet och i USA. Utvecklingen på de finansiella marknaderna var sedan sommaren stundtals dramatisk och den ekonomiska återhämtning som pågått sedan 2010 stannade upp. De politiska händelserna kring situationen i flera euroländer i slutet av året väckte också frågor om utformningen av det ekonomiska samarbetet i Europa." Det konstaterar riksbankschef Stefan Ingves i sin kommentar till Riksbankens årsredovisning 2011.

 

I årsredovisningen presenteras bland annat en genomgång av Riksbankens arbete med att hantera effekterna av den ökade marknadsoron och samtidigt utveckla det finansiella regelverket och samarbetet både internationellt och i Sverige. Riksbanken beskriver också det fortsatta arbetet med att ta fram en ny sedel- och myntserie och redogör för resultaten av sina övriga verksamheter under 2011. Årsredovisningen innehåller även Riksbankens balansräkning och resultaträkning.

 

Riksbankens årsredovisning 2011 kan läsas i riksdagstryck via länken nedan. En formgiven version av årsredovisningen, både på svenska och på engelska, publiceras den 30 mars 2012. Då kan den laddas ned eller beställas på denna webbplats.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?