ESRB kommenterar nya kapitaltäckningsregler i offentligt brev

Datum

Europeiska systemrisknämnden, ESRB, har idag publicerat ett brev om vikten av att beakta makrotillsynsperspektivet i EU:s nya kapitaltäckningsregler, det s.k. CRR/CRD IV. Ett beslut om de nya kapitaltäckningsreglerna väntas i juni.


Brevet riktar sig till både EU:s lagstiftare och en bredare allmänhet. ESRB vill särskilt lyfta fram tre principer som bör prägla den nya EU-lagstiftningen för att den ska ge utrymme att effektivt kunna motverka och mildra risker för stabiliteten i det finansiella systemet.

 

De tre principerna är:

  • flexibilitet att införa striktare krav på både nationell nivå och EU-nivå än vad som anges i EU-lagstiftningen, för att kunna hantera specifika risker i det finansiella systemet,
  • utrymme för ansvariga myndigheter att agera tidigt och effektivt, och
  • en effektiv samordning på EU-nivå. ESRB med sin specifika kompetens inom makrotillsyn bör få denna samordningsuppgift.

"Det är viktigt att i Europa och på nationell nivå ha utrymme att bedriva en effektiv makrotillsyn för att förebygga och minska systemrisker. Vi välkomnar därför ESRB:s brev", säger Stefan Ingves.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 7 ?