Sveriges nya sedlar - åtta går vidare i designtävlingen

Datum

Det första steget är avslutat i Riksbankens tävling om att utforma Sveriges nya sedlar. Åtta tävlande går vidare. De får nu möjlighet att lämna förslag till hur framtidens sedlar ska se ut.

Riksbanken utlyste i april en designtävling om utformningen av Sveriges nya sedlar. När det första steget av tävlingen nu är avgjort är det klart vilka som bjuds in att gå vidare och lämna in konkreta tävlingsförslag. Startfältet var brett, såväl konstnärer som grafiska formgivare, arkitekter och gravörer deltog. Bland 46 sökande har Riksbanken valt ut åtta som går vidare.

 

Tävlingsdeltagarna ska i slutet av januari 2012 lämna förslag till utformning av Sveriges sex nya sedlar. Det vinnande förslaget är tänkt att bli den konstnärliga utgångspunkten för formgivningen. Motiven för sedlarna bestämdes av riksbanksfullmäktige i april.

 

Utvalda tävlingsdeltagare

  • Sirje Papp, grafisk formgivare och Vince Reichardt, bildkonstnär
  • Göran Österlund, grafisk formgivare och gravör
  • Göran Dalhov, konstnär och arkitekt
  • Lars Arrhenius, konstnär och Martina Müntzing, konstnär
  • Stockholm Design Lab – Björn Kussofsky, creative director, Per Carlsson, grafisk formgivare och Martin Mörck, gravör och illustratör
  • Ali Tabatabai, innehavare och grafisk ledare, WEM3 och Mads Quistgaard, kreativ direktör och partner, designbyrån PLEKS
  • Hans Cogne, grafisk formgivare och professor i grafisk design, Konstfack, Clara Terne, illustratör/grafisk formgivare och Lars Sjööblom, gravör/grafisk formgivare
  • Gustav Granström, creative director/grafisk formgivare, Ritator, Oscar Laufersweiler, creative director/grafisk formgivare, Ritator och Peter Johansson, konstnär

Grund för urval

Riksbankens bedömning har baserats på sex verk/arbeten och en skriftlig motivering som bifogats varje ansökan. Som grund för ställningstagandet har Riksbanken gjort en sammanfattande bedömning av sökandens konstnärliga kvalitet och professionalitet och vilken relevans inlämnade verk/arbeten har för uppdraget att formge sedelserien.

 

Vad händer nu?

När tävlingsförslagen är inlämnade i slutet av januari 2012 påbörjar juryn arbetet med att välja ut en vinnare. Riksbankens ambition är att avsluta tävlingen senast i april 2012.

 

Tidplanen för introduktionen av de nya sedlarna och mynten bestäms under våren 2012 i samråd med bankerna, handeln och värdebolagen. De nya sedlarna och mynten ges ut tidigast 2014-2015.

 

Mer information om de nya sedlarna och mynten samt pressbilder, se länkar nedan.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

7 + 4 ?